Çekya’da Tıp Okumak – Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi

Çekya’da tıp okumak, yurtdışında tıp eğitimi fikrini değerlendiren birçok öğrencinin gündemine aldığı seçeneklerden biridir. Ancak yurtdışında tıp okumak isteyen öğrencilerin istemeden de olsa içine düştüğü hatalardan biri, üniversitelerin resmi yetki vermediği ve başvuru sürecini profesyonel olarak ele almayan yurtdışı eğitim firmaları ile sağlıksız iş birliğine girişilmesidir.

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi’nin denkliği, eğitim kalitesi, dünya sıralaması gibi belirleyici konulara girmeden önce başvuru süreci ile alakalı can alıcı bir kaç noktaya değinmek istiyoruz.

Çekya’da tıp eğitimi almaya karar verdiniz ve bir üniversiteyi gündeminize aldınız. Kendinize ilk sormanız gereken sorular şunlardır:

  • Seçtiğim üniversitenin hedeflediğim fakültesinin son yıllarda giriş sınavına kaç kişi girmiş ve kaç kişi kazanmış? Bildiğiniz gibi Çekya’da tıp okumak için giriş sınavlarını geçmeniz gerekiyor.Buna diş hekimliği, eczacılık ve diğer sağlık bilimleri bölümleri de dahil.
  • Seçtiğim üniversitenin Türkiye’de yetki verdiği bir yurtdışı eğitim firması mevcut mudur? Bu sorunun cevabı şu anlama gelmektedir; eğer var ise, ilgili üniversitenin Türkiye’den öğrenci almak akademik planlamalarının içindedir ve Türk öğrencilere zihniyet olarak açık bir üniversitedir.

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi, inBee kurucu üyesi İntergenç Yurtdışı Eğitim’e Türkiye tek temsilcilik yetkisi vermiştir ve yapılan özel anlaşmaya göre önümüzdeki beş yıllık süreçte tüm başvuru ve giriş sınavları süreci için sadece inBee Platform yetkilendirilmiştir.

Çekya’da Tıp Eğitimi almak için en iyi seçenek?

1348 yılı kuruluşlu Charles Üniversitesi, Çekya’nın tıp, diş hekimliği ve diğer sağlık bilimleri bölümlerinde en iyi üniversitesidir. Dünyanın en iyi üniversiteleri genel sıralamasında QS Rankings’e göre 248. olan üniversite, tıp ve sağlık bölümlerinde ise alan sıralaması olarak 151-200 aralığındadır. Dolayısıyla YÖK’ün dünya sıralaması ilk bin şartını yerine getirdiği için mezuniyet sonrası Türkiye’de direk denklik hakkınız bulunmaktadır. YÖK denkliğinin yanı sıra, Avrupa Birliği içinde sınavsız denklik ve dünyanın geri kalanı için ise gerekli akreditasyonlara sahiptir.

Neden Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi?

Charles Üniversitesi’nin toplamda 5 tane tıp fakültesi vardır. Bu fakültelerin üçü başkent Prag’da bulunmaktadır ve sırasıyla birinci fakülte, ikinci fakülte ve üçüncü fakülte olarak adlandırılır. Diğer iki fakültesi ise parlayan yıldız Hradec Kralove ve onun ardından Pilsen’dir.

Birinci fakültenin tıp bölümüne her sene yaklaşık 1000 öğrenci başvurur ve kabul oranı yaklaşık 180-210 aralığındadır. Diş hekimliği için ise başvuru sayısı ortalama 110-120 iken kabul alan öğrenci sayısı 25-30 aralığındadır.

İkinci fakülte bir istatistik açıklamazken, geçtiğimiz akademik yıl üçüncü fakültede bu oran 381/80, Pilsen’de 335/95, Hradec Kralove’de ise 429/126’dır. Charles Üniversitesi kalitesindeki üniversitelere olan talep ve kabul oranına bakıldığında, bu açıdan Hradec Kralove Tıp Fakültesi en mantıklı seçeneklerden biridir.

Ayrıca uluslararası öğrenci oranı en yüksek fakülte Hradec Kralove fakültesidir. Üniversitedeki yabancı öğrencilerin çoğu aşğıdaki ülkelerdendir:

Almanya, Yunanistan, Portekiz, Hindistan, İrlanda, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Japonya, Polonya, Tayland, Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya), Birleşik Arap Emirlikleri, Bayreyn, Katar ve Kuveyt.

 

Çekya’da Tıp Eğitimi’nin maliyetleri ve Charles Üniversitesi Tıp Fakültelerinin Kampüs Kıyaslaması

Prag’daki birinci fakülteyi hem yıllık 600.000 CZK (yaklaşık 25.000 Euro) ücretiyle, hem de yüksek rekabet dezavantajından ötürü ilk sıraya koymamız mümkün değil.

İkinci fakülte yıllık 460.000 CZK (yaklaşık 19.000 Euro), üçüncü fakültesi ise yıllık 420.000 CZK (yaklaşık 17.000 Euro) olmakla beraber, bu iki fakülte kampüs olanakları açısından Hradec Kralove’nin bir hayli gerisinde kalmaktadır.

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi, yıllık ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Tıp Fakültesi: 400.000 CZK (yaklaşık 16.000 Euro), Eğitim süresi: 6 yıl, Eğitim dili: İngilizce
  • Diş Hekimliği: 410.000 CZK (yaklaşık 16.500 Euro), Eğitim süresi: 5 yıl, Eğitim dili: İngilizce

İkinci Tıp Fakültesi

Üçüncü Tıp Fakültesi

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi

Hradec Kralove Üniversite Hastanesi

Çekya’da Tıp Eğitimi almanın bir avantajı da üniversite hastanelerindeki staj ve pratik olanaklarıdır. Görseldeki hastane, Hradec Kralove Tıp Fakültesi üniversite hastanesidir ve tıp fakültesi ile entegredir.

Hradec Kralove  Şehri

Hradec Kralove şehri, Prag’ın 100 km doğusunda, otomobille 1 saat 10 dakika, otobüsle 1 saat 25 dakika ve tren ile 1 saat 45 dakika mesafededir.

Hradec Kralove, Çekya’nın en yaşanabilir şehridir. Prag’ın karmaşasından bıkmış en eğitimli nüfusu buraya göç etmektedir. Bir öğrenci şehri olan Hradec Kralove’nin sosyal hayatı tıp eğitimi alan gençlerin beklentilerini karşılayacak düzeyde, öğrencilerin vakit geçirebilmesi için imkanlar sunan bir şehirdir. Özellikle mimarisi ile büyüleyen şehir merkezinde birçok kafe, restoran bulunmaktadır. Ders programı ve çalışma yoğunluğu göze alındığında, tıp ve diğer sağlık bölümlerinde okuyan öğrenciler için en dengeli şehir olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Prag gün içinde bile gidip dönebileceğiniz kadar yakın mesafededir. Çekya’da tıp eğitimi almaya gelen öğrenciler için uygun kiralık daireler rahatça bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Hradec Kralove blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi Yurtdışı Olanakları

Mayo Clinic: Amerika Birleşik Devletleri’nin Minesota eyaleti, Rochester şehrinde bulunan Amerika’nın en prestijli araştırma kliniklerinden biri olan Mayo Clinic’de, üniversite tarafından seçilen uluslararası öğrencilerin 2-3 ay süreliğine yaz stajı yapma hakkı vardır.

IFMSA (International Federation of Medical Students Associations):

-Araştırma Değişim Programı:

(SCORE – Standing Committee on Research Exchange)

Aday, tercihine bağlı olarak araştırma projesini laboratuvarda seçebilir veya laboratuvar dışında çalışabilir.

Araştırma projelerinin listesi www.ifmsa.net/public/searchredb.php adresinde bulunmaktadır .

-Klinik Değişim Programı:

(SCOPE – Standing Committee On Professional Exchange)

  • Değişim programı bir aydır.
  • Tüm yıl boyunca değişime gidebilirsiniz.
  • Öğretim dili çoğunlukla İngilizcedir ancak yerel dili bilmek avantajdır.
  • Değişim yerel öğretmenin (doktor) gözetimindedir.
  • Değişim sonrasında sertifika alınacaktır.

Erasmus+:

Charles Üniversitesi, Erasmus programına üye üniversitelerden biridir ve tüm öğrencilerinin partner üniversitelerde bir veya iki dönem değişim öğrencisi olarak(kabul gördüğü takdirde) eğitim hakkı vardır.

Giriş Sınavları ve Kabul Şartları

Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi’nde tıp veya diş hekimliği bölümlerinden birine kabul edilmek için üniversitenin giriş sınavlarında başarılı olmak gerekmektedir.

Giriş sınavı; yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır, inBee Platform tarafından İstanbul’da üniversitenin profesörlerinin katılımıyla organize edilmektedir.

Yazılı sınavda aşağıdaki dağılıma göre toplam 80 soru bulunmaktadır:

1-20 Biyoloji 
21-40 Basic Human Anatomy and Physiology 
41-60 Kimya
61-80 Fizik ya da Matematik

Sınav konularını bu linkten inceleyebilirsiniz.

Sözlü sınav ise iki oturumda yapılmaktadır:

Üniversite Videoları

Play Video
Play Video
Visited 311 times, 1 visit(s) today