Hradec Kralove Şehri ve Varış Sonrası Hizmetler

Hradec Kralove, Orta Avrupa’nın samimi, Çekya’nın en yaşanılabilir şehri…

Hradec Kralove şehrinden herkese merhabalar. Bu yazıyı samimi bir dil ile blog yazısı tadında yazmak istedim. Çünkü şehirlerden edindiğiniz hissiyatı resmi yazılarla karşı tarafa geçirmek çok zor.

Öncelikle kendimi tanıtayım; ben inBee’nin kurucusu Efe Sütçü, sizlere Hradec Kralove şehrini 29 Eylül 2023 tarihli ziyaretimde edindiğim izlenimlere göre anlatmaya çalışacağım.

Çekya’yı ziyaret sebebim Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi ile yapacağımız temsilcilik anlaşması idi. Üniversite, yapılan görüşmeler sonucu inBee/İntergenç Yurtdışı Eğitim’e özel tek temsilcilik yetkisi vermeye karar verdi. Charles Üniversitesi’nin diğer tıp fakültelerini incelediğimizde, Türk öğrenciler için en uygun fakültenin Hradec Kralove olduğuna karar vermiştik. Ancak Hradec Kralove şehrini daha önce hiç görmemiştim.

Üniversiteden şartlarımızı kabul ettiklerine dair haber gelir gelmez büyük bir heyecanla yaşadığım şehir olan Budapeşte’den 26 Eylül Salı günü otomobil ile yola çıktım. İlk durak Prag ve sonrasında Poděbrady idi. Çünkü bu iki şehirde Charles Üniversitesi’nin hazırlık okulları bulunduğu için önce hazırlık(pre-med) öğrencilerinin imkanlarını incelemek istedim.

Hradec Kralove’ye geçmeden önce Prag’a ait görüşlerim

Prag’a varır varmaz tabi ki insanın özellikle Vltava nehri etrafına konuşlanmış harika yapılar ve köprülerden etkilenmemesi mümkün değil. Budapeşte’ye göre biraz daha sakin olmasına karşın tezat bir şekilde trafiğin gün boyu bitmediği izlenimine kapıldım. Şehir merkezi insanın her gün gelip vakit geçirmek isteyeceği kadar çekici bir havaya sahip. Ancak ben bu etkileşime Budapeşte’den alışık olduğum için kalacağım oteli şehir merkezinden değil, yerleşim yeri olan 10. Bölgeden tuttum. Peki amacım neydi?

Prag, İstanbul, Budapeşte gibi şehirler insanı ilk görüşte çarpar ve ilk aylar o etkiden çıkamazsınız. Ancak bir şehirde turist olmak ile o şehirde yaşamak birbirinden çok farklı şeylerdir. Yüksek kiralar sebebiyle tutacağınız ev büyük ihtimalle şehir merkezinin dışında sıradan bölgelerde olacak ve haftasonu dışında üniversite programının yoğunluğundan ötürü merkezi yerlerde gezecek vaktiniz bile olmayacak. Özellikle de tıp ve diş hekimliği bölümlerinde okumaya aday öğrenciler için söylüyorum.

Hradec Kralove

Sonunda tüm işlerimi bitirmiştim, Cuma günü hem üniversite ziyareti hem de varış sonrası öğrencilerimize yardımcı olacak ekibin direktörü Martin ile tanışmak için Hradec Kralove’ye yola çıktım.

Şehre varır varmaz, bugüne kadar çok az yerde hissettiğim bir sıcaklık hissettim. Havanın da güzel olması sebep olsa gerek, şehir merkezindeki tüm kafe ve restoranlar doluydu.

İnsanların yüzünde Orta Avrupa’da görmeye alışkın olmadığımız bir mutluluk fark ettim. Girip çıktığım her mekanda çalışanların sıcakkanlı olduğu, tanımadığım insanların bile selam verdiği bir ortama gelmiştim. 

Hradec Kralove, Prag şehrinin minimal hali gibi sanki… Küçük bir alanda birçok şey yer aldığı için, kendinizi tam da 100 bin nüfuslu daha küçük bir şehre gelmiş gibi hissetmiyorsunuz, çünkü yakın mesafelerde gidebileceğiniz çok fazla yer mevcut. Şehir merkezinden 5 dakika yürüme mesafesinde nehir kenarına inebiliyorsunuz. Ben her zaman nehir ve deniz kenarlarını tercih eden birisi olarak benim için tamamen artı puan. Nehrin etrafında oturabileceğiniz yeşil alanlar, yürüyüş yapabileceğiniz veya bisiklet sürebileceğiniz yollar mevcut. Oradan da yine yürüme mesafesinde üniversiteye erişebiliyorsununuz. Tıp ve Diş hekimliği okumak isteyen öğrenciler için tam ideal bir şehir diyebilirim. Çünkü tıp öğrencileri için her dakika önemlidir, yolda ve trafikte harcayacak vakitleri yoktur.

Hradec Kralove’nin bir diğer avantajı da Prag şehrine otomobille sadece 1 saat 10 dk, FlixBus ile 1 saat 25 dk ve tren ile 1 saat 45 dk mesafede olması. Kesinlikle gün içinde bile gidip gelebileceğiniz bir mesafe. Günümüzde büyük şehirlerde yeri geliyor 1 saatten fazla bir noktadan diğer noktaya yolculuk yapıyoruz. Hem de tren istasyonu şehrin göbeğinde olduğu için istasyona ulaşmak için de vakit kaybı yaşamayacaksınız.

Hradec Kralove’ye gelen öğrencilerimize varışlarından itibaren yardım edecek ekibimizin direktörü Martin ile konaklamalar üzerine sohbet ettik. Bana öğrencilerin kiralayabileceği kiralık daireler gösterdi. İşin güzel tarafı, elimizde güzel bir daire havuzu olduğunu, sene sonu daireden çıkan öğrencinin yerine yenisinin yerleştirildiğini anlattı. inBee aynı Macaristan’da olduğu gibi Çekya’da da profesyonel bir ekip ile öğrencilerine yardım edecektir. Bu ekip aynı zamanda Prag ve Poděbrady şehirlerindeki hazırlık kurslarına gelen öğrencilerimize de yardımcı olacak.

inBee Kalitesi ile Çekya'da Eğitim Zamanı!

(4 günlük yoğun temponun ardından, son gece geç yatmış ve sabah 6’da uyanmış yorgun yüzümü Martin’i görmeniz için sizinle paylaşıyorum. 🙂 Tanıştırayım Martin(selfie’yi çeken arkadaş):

Martin

Hradec Kralove Fotoğrafları

Visited 80 times, 1 visit(s) today