Macaristan’da Tıp Okumak – Semmelweis Üniversitesi

inBee Platform, Semmelweis Üniversitesi, Peç Üniversitesi ve Szeged Üniversitesi’nin Türkiye resmi temsilcisidir.

Semmelweis Üniversitesi, Times Higher Education’a göre dünyanın en iyi 201. üniversitesidir.

Macaristan’da tıp okumak isteyen öğrenciler büyük ihtimalle sürekli aynı üniversitelerin ismini duyuyor: Semmelweis Üniversitesi, Szeged Üniversitesi ve Peç Üniversitesi(University of Pécs)

Peki bu üniversitelerin, sizi zorlu giriş sınavlarına hazırlanmak için teşvik eden can alıcı noktaları nelerdir?

Macaristan’ın en eski tıp fakültesi olan Semmelweis Üniversitesi, 1769 yılında kurulmuştur. Budapeşte’nin bir çok yerindeki hastaneleri, klinikleri ve sadece kendi öğrencilerine tahsis edilmiş bir teori eğitimi hastanesi Semmelweis’in ne kadar ciddi bir eğitim kurumu olduğuna dair yeterince fikir vermektedir.

Macaristan’daki doktorların %40’ı Semmelweis Üniversitesi’nden mezun olmakla beraber, yukarıda da belirttiğimiz gibi Budapeşte’de bir çok hastanesi bulunan üniversite, eğitimin yanında Macaristan’ın adeta sağlık hizmetlerini sırtlamaktadır. 17 enstitü, 22 klinik ve 19 departman ile Macaristan’ın sağlık imparatorluğu diyebiliriz.

Times Higher Education’a göre dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 201-250 aralığında yer alarak YÖK’ün ilk 1000 ve ilk 400 kriterini yerine getirmektedir. Eğitim dili İngilizce’dir ve genel tıp gibi bazı bölümlerde Almanca eğitim seçeneği de mevcuttur.

Macaristan’da tıp eğitimi, diş hekimliği ve diğer sağlık bilimleri bölümlerinde eğitim almak isteyen öğrenciler, eminim daha fazla kritik bilgiyi merak ediyor. İşte bazıları:

  • Semmelweis Üniversitesi ve AstraZeneca diyabet, kronik böbrek hastalığı (KBH) ve kalp yetmezliği gibi alanlarda araştırma geliştirme projeleri yapmak için işbirliği anlaşması yapmıştır.
  • Harvard Medical School(HMS) ile HMS yaz sertifika kurslarının Budapeşte’de de yapılması üzerine anlaşma yapılmıştır.
  • University of Massachusetts (UMass) ile son sınıftaki öğrencilerin karşılıklı değişimi ile alakalı anlaşma imzalanmıştır. Semmelweis öğrencileri son senede practice medicine için Bostan’a gidebileceklerdir.
  • Semmelweis Üniversitesi, INSIPIRE programının bir parçası olarak Pfizer’in araştırma merkezlerinden biri olmuştur.
  • Ayrıca Bostan Üniversitesi ve Semmelweis karşılıklı araştırma projeleri için anlaşmıştır.

Macaristan’da Tıp Eğitimi, Denklik ve Akreditasyon

Türkiye Denkliği: YÖK, başta QS Rankings ve Times Higher Education olmak üzere kendi belirlediği dört sıralama kuruluşundan birinde, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 1000’de olan üniversitelere direk denklik vererek, öğrencilere mezuniyet sonrası Türkiye’ye döndüklerinde STS sınavını zorunlu tutmamaktadır. Semmelweis Üniversitesi ilk 1000’de olduğu için denklik sorunu yoktur.

Avrupa Birliği Denkliği: Semmelweis Üniversitesi’nden mezun olan öğrencilerin diplomaları diğer AB üye ülkeleri tarafından sınavsız tanınmaktadır. AB üyesi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek için gerekli dil yeterliliğini ispatlamanız gerektiğini unutmayın. Örneğin, Almanya B2 seviyesinde Almanca bilgisi şart koşmaktadır.

ABD Denkliği-USMLE Sınavı: Amerika’da lisanslı doktor olabilmek için başarıyla geçmeniz gereken ve sadece USMLE akreditasyonu olan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin girebildiği bir sınavdır. Semmelweis Üniversitesi USMLE akreditasyonu olduğu için bu sınava  girme hakları vardır. USMLE sınavı, Semmelweis Üniversitesi’nin binasında düzenlenmektedir ve 4. sınıftan itibaren USMLE hazırlık dersleri alarak 1. aşama sınavına girebilirsiniz.

USMLE sınavına ABD’den mezun olan öğrencilerin de girmek zorunda olduğunu unutmayın.

Kanada’nın organize ettiği ve Kanada’da lisanslı doktor olabilmek için girmeniz gereken MCCEE ve MCCQE sınavları için de Semmelweis Üniversitesi’nin gerekli akreditasyonu vardır.

Birleşik Krallık Denkliği (İngiltere): Gördüğünüz gibi Macaristan’da tıp okumak birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Semmelweis Üniversitesi mezunları, İngiltere’den doktorluk lisansı alabilmek için girilmesi gereken UKMLA sınavlarına girme hakkına sahiptir.Sınava İngiltere’den mezun olanlar da dahil herkes girmek zorundadır.

Macaristan’da Tıp Fakültelerine Yerleşmenin Şartları

Semmelweis Üniversitesi’nden kabul alıp Macaristan’da tıp eğitimi veya diş hekimliği, eczacılık gibi bölümlerde okuyabilmek için sözlü ve yazılıdan oluşan, başarıyla geçmeniz gereken bir sınav vardır. Sınavlar çevrimiçi olarak düzenlenir veya inBee Platform tarafından üniversitenin de katılımıyla İstanbul’da düzenlenir.

Öğrenciler; tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde biyoloji, kimya, İngilizce ve medikal İngilizce derslerinden yazılı ve sözlü sınava girerler.

  • Fizyoterapi, diyetetik gibi sağlık bilimleri bölümlerinde ise sadece biyoloji ve İngilizce sınavı yapılmaktadır.

Sınav konuları, deneme soruları ve çalışma kitapları için ilgili sayfayı ziyaret ediniz.

Kendisini giriş sınavları için hazır hissetmeyen veya giriş sınavında başarılı olamayan öğrenciler için pre-medical dediğimiz ‘’tıp hazırlık’’ programı mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için pre-med gerekli mi? isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Semmelweis Üniversitesi yıllık eğitim ücretleri: 

  • Tıp bölümü yıllık eğitim ücreti 18.200 USD ( 15.000 € )
  • Diş Hekimliği yıllık eğitim ücreti 18.200 USD ( 15.000 € )
  • Eczacılık yıllık eğitim ücreti 12.000 USD (10.000€ )
  • Fizyoterapi yıllık eğitim ücreti 6.800 €
  • Beslenme ve Diyetetik yıllık eğitim ücreti 6.800 €
  • Optometri yıllık eğitim ücreti 6.600 €
  • Hemşirelik  yıllık eğitim ücreti 6.600 €
  • Sağlık İşletmeciliği yıllık eğitim ücreti 6.800 €
Visited 153 times, 1 visit(s) today