Macaristan Üniversiteleri

Macaristan Üniversiteleri ile ilgili benzer onlarca yazı okumuş olabilirsiniz. Budapeşte merkezli bir firma olarak lafı çok uzatmadan, Macaristan’da Üniversite Eğitimi avantajları ve hangi üniversitelerin seçilmesi konusunda sizlere can alıcı bilgileri net bir şekilde vermeye çalışacağız.

Macaristan Üniversiteleri ve Öne Çıktıkları Bölümler

Her üniversitenin öne çıktığı bölümler vardır. Macaristan üniversiteleri deyince akla ilk gelen bölümler Tıp, Diş Hekimliği, Psikoloji, Bilgisayar Bilimleri, Mimarlık, İşletme-Finans ve Animasyon lisans ve yüksek lisans programlarıdır.

Eötvös Loránd  Üniversitesi

1635 yılı kuruluşlu Eötvös Loránd Üniversitesi, kısa adıyla ELTE, Macaristan Üniversiteleri arasında fakülte sayısı bakımından en büyük devlet üniversitesidir. Fakültelerinin büyük çoğunluğu başkent Budapeşte’de bulunur.

ELTE deyince akla ilk gelen bölümler; psikoloji lisans ve yüksek lisans bölümleridir.Rearch.com 2014 yılından beri dünyanın en iyi araştırmacı bilim adamlarını inceler ve listeler. 2023 yılında bu listeye tam 18 Macar bilim adamı girmiş ve bunların 3 tanesi ELTE Üniversitesi’nden psikoloji dalındaki profesörlerdir. Toplamda 166.880 bilim adamı incelenmiş ve Eötvös Loránd Üniversitesi profesörü olan Adam Miklosi ilk bine girmiştir.

Listeye girmeyi başaran 3 profesörün toplamda yayınlanmış ve kabul görmüş bilimsel makale sayısı 957’dir.

ELTE Üniversitesi aynı zamanda dünyanın en saygın sıralama kuruluşlarından olan QS World University Rankings’e göre psikoloji alanında 151-200 aralığındadır. Dolayısıyla sadece Macaristan Üniversiteleri arasında ve Macaristan’da psikoloji okumak isteyen öğrenciler için değil, dünyanın herhangi bir yerinde psikoloji okumak isteyen öğrenciler için de en cazip seçeneklerden biri ELTE Üniversitesi’dir.Macaristan’da Psikoloji Eğitimi- ELTE Kabul Şartları

ELTE Üniversitesi’nde psikoloji bölümüne kabul alabilmek için en az B2 seviyesinde İngilizce dil bilgisine sahip olmanız gerekir. Bunun yanında üniversite bu bölüme başvuran her öğrenciye çevrim içi bir mülakatta düzenler ve mülakat öncesinde her öğrenciye psikoloji alanında bir makale okutulur. Öğrencinin makaleyi okumak için toplam bir saat süresi vardır. Öğrenci makaleyi okuduktan sonra mülakat yapan profesörlere önemli noktaları özetlemek ve sorulan soruları doğru cevaplamak zorundadır. Tüm başvuru ve mülakat sürecini başarıyla geçen öğrenciler ELTE Üniversitesi psikoloji lisans bölümüne kabul alabilir.

ELTE Üniversitesi yüksek lisans bölümüne kabul almak isteyen öğrencilerin ise c1 seviyesinde ingilizce dil bilgisine sahip olması gerekir. Aynı lisans bölümünde olduğu gibi yüksek lisans başvurularında da öğrenciler aynı formattaki mülakatlara katılırlar. Tüm bunlara ek olarak yüksek lisans başvurularında öğrencilerin psikoloji veya ilgili bölümlerden mezun olması ve daha önce yapmış oldukları bir çalışmayı referans olarak göstermeleri gerekir. Bahsi geçen çalışma, öğrencinin daha önce hazırlamış olduğu bir tez veya akademik araştırma yazısı vs olailir.

 İşletme, ekonomi ve finans gibi alanlarda başarılı olan Macaristan Üniversiteleri

Corvinus Üniversitesi, IBS, McDaniel College

Macaristan’da işletme veya benzeri programlar deyince akla ilk gelen üniversitelerden bir tanesi Corvinus Üniversitesi’dir. Corvinus Üniversitesi’nin ilgili bölümlerde en köklü üniversitelerden biri olması bir yana, bu alanda QS World University Rankings’e göre dünya sıralaması 351-400 aralığında olması üniversitenin ve diplomasının prestijini artıran en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Ancak Macaristan üniversiteleri deyince Türkiye’den alışık olmadığımız farklı imkanlar sunan üniversiteler mevcuttur. Nedir bunlar?

Macaristan’a kayıtlı bir Amerikan Üniversitesi olan McDaniel College, öğrencilerine Maryland, Amerika’da bulunan ana kampüsteki müfredatın aynısını göstermektedir ve 4 yıllık eğitim sonucunda Amerikan diploması sunmaktadır. McDaniel College’in bir diğer avantajı da, öğrencilerin eğitimlerinin üçüncü veya dördüncü yılında gerekli not ortalamasını karşıladıkları takdirde Amerika’daki ana kampüse transfer öğrenci olarak başvurma hakları vardır. Transfer öğrenci olarak kabul alan öğrenciler, Budapeşte’de ödedikleri yıllık eğitim ücretinin aynısını Amerika’da ödemeye devam ederler. Ana kampüsteki yıllık eğitim ücretinin Budapeşte’deki kampüsün 3 katı fiyatı olduğu düşünüldüğünde, öğrenciler için büyük bir fırsat doğmaktadır.

Macaristan üniversiteleri ve işletme, ekonomi programları deyince bir diğer akla gelen seçenek ise International Business School, yani IBS Budapeşte’dir. İngiliz Buckingham Üniversitesi ile partner olan IBS Budapeşte, öğrencilerine Buckingham Üniversitesi müfredatı uygular ve Macar diplomasının yanında Buckingham diploması da vererek çift diplomayla mezun eder. Ayrıca bu üniversitede okuyan öğrencilerin de İrlanda’daki Dublin Business School’a transfer öğrenci olarak başvurma hakkı vardır. IBS Budapeşte’yi öne çıkaran bir diğer özellik de senede iki defa öğrencileri için iş fuarı düzenlemesi ve Macaristan’da faaliyet gösteren yüzlerce uluslararası firmayla partner olmasıdır.

Macaristan’da Tıp Eğitimi

Semmelweis  Üniversitesi

Macaristan üniversiteleri arasında dünyada en çok tanınan ve sıralama kuruluşlarınca en yüksek sırada yer alan Macar üniversitesi Semmelweis Üniversitesi’dir. Semmelweis Üniversitesi’nin , Macaristan’da tıp deyince kuşkusuz akla ilk gelen seçenek olmasının bir diğer sebebi ise üniversitenin yüzyıllara dayanan köklü eğitim geleneği ve kalitesinin yanında çok değerli araştırma imkanlarına sahip olmasıdır. Çünkü Semmelweis Üniversitesi, Astra Zeneca, Biontech gibi uluslararası sağlık firmaların araştırma merkezlerinden biridir. Macaristan’da tıp eğitimi hakkında daha fazla ayrıntılı bilgi almak için lütfen ilgili yazımızı okuyunuz.

Macaristan’da Animasyon Eğitimi

Budapeşte Metropolitan  Üniversitesi

Macaristan üniversiteleri arasında İngilizce olarak animasyon eğitimi veren tek üniversite Budapeşte Metropolitan Üniversitesi’dir. Budapeşte Metropolitan Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda Macaristan Ulusal bankası (Hungary National Bank) tarafından satın alındığı için şu anda üniversiteye çok büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bu yatırımlarından bir tanesi de üniversitenin kampüslerinin yenilenmesi ve içinde uluslararası firmaların da faaliyet gösterdiği teknoloji kampüsü Info Park’a taşınmasıdır. Animasyon fakültesi, bu yeni kampüse taşınan ilk fakülte olmuştur. Bu fakültenin harika olanaklarını göstermek için ayriyeten bir yazı hazırladık ve bu yazı tamamen üniversitenin animasyon fakültesini ziyaretimizdeki  izlenimlerimize dayanmaktadır.

Macaristan’da Bilgisayar Bilimleri Eğitimi

Eötvös Loránd  Üniversitesi

Bu bölüm Türk öğrenciler tarafından en fazla kafa karışıklığına yol açan bölümlerden birisidir. Çünkü Macaristan’da bilgisayar bilimleri ve bilgisayar bilimleri mühendisliği olmak üzere iki farklı bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerden bilgisayar bilimleri, Türkiye’deki yazılım mühendisliğine, bilgisayar bilimleri mühendisliği ise bilgisayar mühendisliği bölümüne yakındır. Macaristan’da bilgisayar bilimleri deyince ELTE Üniversitesi, Debrecen Üniversitesi ve Peç Üniversitesi gibi Macaristan üniversiteleri öne çıkmaktadır. Sizer için ELTE’nin yeni inşa edilmiş, harika Informatik fakültesini gezdik, inceledik ve değerlendirdik. Bu yazıyı daha fazla uzatmamak adına lütfen ELTE Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümü için özel olarak hazırlanmış blog yazımızı okuyunuz.

ELTE, QS World University Rankings’e göre bilgisayar bilimleri alanında ilk 500 içindedir.

Temsil Ettiğimiz Üniversiteler

Visited 267 times, 1 visit(s) today