Pre-Med(Tıp Hazırlık)

Macaristan’da veya Çekya’da tıp eğitimi, diş hekimliği, eczacılık gibi sağlık bölümlerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin bilindiği gibi öncelikle üniversitelerin giriş sınavına girmeleri ve başarıyla geçmeleri gerekiyor. Bu giriş sınavı biyoloji, kimya (bazı üniversitelerde ek olarak fizik), İngilizce ve genel İngilizce derslerinden gelen sorulardan oluşmaktadır.

Eğitim hayatı boyunca, özellikle lise eğitimi müfredatında biyoloji ve kimya gibi derslerini  hiç İngilizce olarak görmemiş öğrenciler giriş sınavlarında zorlanmaktadırlar.

Çünkü medikal terminoloji, yani medikal İngilizce dil bilgisine hakim olmadıkları için soruları tam anlamamakla beraber mülakatlarda da kendilerini iyi ifade edememektedirler. Giriş sınavlarında, yazılıdan sonra mülakat da olduğunu bu şekilde belirtmiş olduk.

Giriş sınavları bir yana, öğrenci giriş sınavlarını başarıyla geçip üniversiteden kabul alsa bile tıp, diş hekimliği gibi bölümlerde eğitimine başladığı zaman birinci sınıfta zorlanmakta, hatta ara dönemde üniversiteyi bırakmak zorunda kalabiliyor. Bu yüzden üniversitelerin veya üniversitelerin anlaşmalı olduğu eğitim kurumlarının, bir akademik yıl boyunca tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri bölümlerine öğrencileri hazırlayan pre-medical, kısa adıyla pre-med hazırlık programları vardır. 

Adı geçen pre-med programları, öğrenciyi sadece giriş sınavlarına hazırlamakla kalmaz, birinci sınıfta lazım olacak akademik altyapıyı da öğrenciye önceden kazandırır.

Macaristan’da tıp eğitimi veya Çekya’da tıp eğitimi almayı düşünen öğrencilerin yaklaşık yüzde ellisi veya altmışı pre-med dediğimiz tıp hazırlık programlarından geçerek üniversite hayatlarına başlarlar.

Yukarıda anlattıklarımızdan ötürü her öğrenci mutlaka pre-med hazırlık eğitimi almalıdır anlamı çıkmamalıdır. Örneğin; IB veya A level gibi eğitim programlarını görmüş veyahut da biyoloji-kimya derslerini İngilizce dilinde almış öğrenciler, giriş sınavını daha rahat geçebildiği gibi birinci sınıfta da çok zorlanmamaktadır.

InBee ile beraber ilerlemenin vermiş olduğu bir avantaj da, çevrimiçi platformumuzda deneme sınavları yaparak öğrencilerin seviyesini tespit edebilme kabiliyetimizdir.

 Peki Pre-Med Seçeneklerimiz Nelerdir?

Macaristan’da tıp hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin öncelikle hangi üniversiteleri hedeflediğine karar vermesi lazım.

Bazı üniversitelerin kendi pre-med hazırlık programı olduğu gibi, tüm üniversitelere öğrencileri hazırlayan McDaniel College Budapest gibi eğitim kurumları da vardır. Mcdaniel College Budapest, Semmelweis Üniversitesi’nin pre-med hazırlık kurslarını vermekle beraber, aynı zamanda Peç ve Szeged Üniversiteleri için de öğrencileri hazırlamaktadır.

Macaristan’da tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler, eğer hangi üniversiteye gideceklerine henüz karar veremediyse, Macaristan’da tıp hazırlık eğitimi aldıkları bir akademik yıl boyunca hem profesörlere danışarak hem de Macaristan’daki öğrencilerle görüşerek daha kolay bir karar verebilirler.

Çekya’da tıp hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin ise en iyi seçeneklerden biri Charles Üniversitesi’nin kendi hazırlık fakültesidir. 

Charles Üniversitesi Hazırlık Fakültesi’nin pre-med hazırlık programı, Çekya’nın tıp alanında en iyi üniversitesi olan Charles Üniversitesi’ne hazırladığı gibi, bunun yanında diğer Çek üniversitelerine de öğrencileri hazırlamaktadır.

Peki Pre-Med programlarından kimler fayda sağlayabilir ve kimler için uygundur?

İngilizce dil seviyesi en az B1 olan ve lise eğitim hayatı boyunca iyi bir biyoloji-kimya altyapısı edinmiş öğrenciler için uygundur. Çünkü pre-med tıp hazırlık programı 8-9 aylık bir sürede 4 yıllık lise eğitim hayatınızın eksiklerini tamamen kapatacak bir mucizeye imza atamaz.

Bir akademik yılda hem İngilizce dil seviyenizi A1’den B2ye yükseltmek, medikal İngilizce terminolojisi öğrenmek, hem de bir yandan Macaristan ve Çekya müfredatına uygun biyoloji-kimya dersleri görerek tıp eğitimi için gerekli akademik alt yapınızı uygun hale getirmek zor olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz profile uygun öğrenciler bir akademik yıl süren tıp hazırlık programının ardından mutlaka bir üniversiteye yerleşmiştir.

Yurtdışında tıp okumak istiyorum ama hangi ülkede okuyacağıma bile karar veremedim. Bana uygun bir pr-med tıp hazırlık programı var mıdır?

Bu durumda ise Bulgaristan Amerikan Üniversitesi’nin Smartversity International Pathways pre-med hazırlık programını tavsiye etmekteyiz. Smartversity pre-med hazırlık programı öğrencileri hem Macaristan hem de Çekya’nın tıp fakültelerine hazırlamaktadır. Burada bir akademik yıl eğitim hazırlık eğitimi aldıktan sonra istediğiniz üniversitenin giriş sınavlarına başvurabilirsiniz.

Üstelik Smartversity International Pathways akademik koordinatörü olan STEP, inBee platform üyesidir.

Smartversity pre-med hazırlık programının bir diğer avantajı da; eğer İngilizce dil seviyeniz veya biyoloji-kimya alt yapınız pre-med için gereken seviyenin altındaysa, yoğun program marifetiyle sizi bir akademik yılda hazır hale getirir.

Tıp hazırlık programı beni hangi bölümlere hazırlar?

Pre-med hazırlık programınlarına katılarak diş hekimliği, tıp, eczacılık, fizyoterapi, gibi birçok sağlık bilimleri bölümlerine hazırlanabilirsiniz. Unutmadan önemli bir hatrılatma;  birçok üniversitede tıp, diş

Visited 212 times, 1 visit(s) today